Шейкери та Джіггери
Мінімальний набір для маленького бару може складатися з наступного інвентарю: шейкери різного об'єму, мірного стаканчика, джиггера, барменської ложки, ріммера, килимка для посуду. Кількість інвентарю залежить від кількості працюючих барменів та від масштабу закладу.
Без нього неможливо уявити роботу бармена, адже це основний інструмент приготування коктейлів методом струшування компонентів. Цікавий факт: археологічні дослідження говорять про те, що в давні часи, близько 7 тисяч років до нашої ери, у Південній Америці використовували гарбуз для змішування напоїв. А вже понад 3 тисячі років тому до нашої ери в Давньому Єгипті знали, що алкоголь стане набагато цікавішим і смачнішим, якщо змішати його з приправами та соком фруктів.
Основні матеріали, які використовують для виготовлення сучасних шейкерів: нержавіюча сталь, скло, рідше пластмаса.
Розрізняють чотири види шейкерів, але два з них використовуються барменами найчастіше. Це європейський (класичний) шейкер і бостонський.
Перший складається з 3 металевих частин: шейкерна склянка, сито (фільтр), кришка-ковпачок. Іноді, кришку-ковпачок використовують як мірний стаканчик. Основні обсяги шейкерної склянки: 500 та 700 мл. Даний вид шейкера найбільш поширений через наявність сита та зручність використання.
Бостонський шейкер (американський шейкер): складається з 2 склянок, які вставляються один в інший. Основа більшого діаметру зазвичай металева, склянка для змішування, яка вставляється в основу, буває скляною або металевою. Стандартний обсяг склянки-основи – 800 мл, змішувальної частини близько 568 мл (пінта). Цей вид шейкера краще для професійних барменів. Головною перевагою є швидкість та барвистість приготування коктейлів.
Французький шейкер: складається з 2 металевих частин: склянка для змішування та кришка чашеподібної форми. Використовується рідко.
Спід-шейкер: складається з металевої склянки-основи, як і Бостонський шейкер, як змішувальна частина використовується та ємність, в якій подаватиметься підсумковий напій.
Джіггер - це мірна склянка для бармена - річ незамінна. Являє він собою дві металеві конічні судини, які з'єднані між собою на кшталт пісочного годинника. Найчастіше джиггери виготовляють із нержавіючої сталі. Об'єм класичного американського джиггера становить 44 мл на 22 мл. Існують ще Європейські із пропорціями 50 мл на 25 мл. Виготовляють джиггери найчастіше зі сталі та скла, рідкісні варіанти з дорогоцінних металів.
Барменам в Україні зручніше працювати з європейськими джиггерами за метричною системою. Тому джиггер слід вибирати із зарубками всередині або зовні, які позначають мілілітри. Професійні бармени радять вибирати джиггери із закругленими краями, щоб мінімізувати витік при переливанні.