Гейзерна кавоварка: плюси і мінуси
Звідки пішло
Кавоварки гейзерного типу були ще в Радянському Союзі. Старше покоління їх напевно пам'ятає, робилися вони тоді у нас з тонкого алюмінію, тому частенько були побиті життям з пом'ятими боками.
Спочатку кавоварку гейзерного типу під назвою «Мока Експрес» (так, так, саме експрес) придумав італієць Альфонсо Біалетті в 1933 році. Він же заснував фірму, нині виробляє практично все зустрічаються у продажу кавоварки даного класу, Bialetti. Власне, «кавоварка мока» або навіть «кавоварка біалетті» (можна сказати, назва стало загальним) і гейзерна кавоварка – це синоніми.
Кавоварка спочатку отримала восьмигранний строгий дизайн і одразу здобула шалену популярність в Європі і особливо в Італії. Вона була, так і є в кожному будинку і є одним із символів країни. Занесена в Книгу Рекордів Гіннеса, як самий відомий у світі кавник.
Хороший теорії, як працює?
Принцип роботи гейзера заснований на тиску пари. Корпус складається з двох частин, які щільно пригвинчуються один до одного:
- У нижню частину наливається вода, виходячи з місткості кавника. Кожна модель розрахована на певну кількість порцій, і готує при цьому краще всього саме це, вивірене щодо своєї форми, кількість напою. У будь-якому разі, вода не повинна доходити до клапана аварійного виходу пари. Орієнтуйтеся на ризику всередині.
- Далі вкладається фільтр, який насипається кави. Кава насипати доверху, навіть якщо ви збираєтеся пити одну чашку при обсязі кавоварки в три порції. Зрозуміло, що бажано використовувати мелений кава, а не готову розфасовку з магазину. Молоти краще в жерновий кавомолці. Припустимо помел в широкому діапазоні, крім самих дрібних і самих великих ступенів. Саме помелом ви регулюєте фортеця кави! Якщо використовуєте магазинний мелену каву, то не треба брати помел «для турки», можна брати «для эсперессо», «для фільтра» назад, помелом ви регулюєте фортеця). Деякі виробники (наприклад, Lavazza) прямопишут на пачках з кавою, що він підходить для гейзерних кавоварок (moka pot, або просто moka). Трамбувати таблетку кави у фільтрі не обов'язково, але для більш насиченого смаку варто.
- В закінчення нагвинчують верхню частину і ставимо на вогонь. Вода, скипаючи в нижній частині, перетворюється в пар, пар починає витісняти іншу воду нагору, вона проходить через каву, вбираючи аромат і смак, і надходить через трубку у верхній ємність. Просто, як валянок.
Зверніть увагу, що проходить через каву саме вода, а не водяна пара (саме тому трубка фільтра йде майже до дна нижній частині). Пар служить тільки для «видавлювання» води. Так зроблено спеціально, щоб отримати оптимальну температуру еспресо (саме його готують на мокка-кавоварках), у разі заварювання кави пором кави вийде занадто гарячим для цього напою.
До речі, про аварійний клапан. Як зрозуміло з назви, він покликаний «стравити» тиск, якщо вода не може пройти через кавову таблетку. Таке буває, якщо засипати каву занадто дрібного («турецького») помелу з гіркою і утрамбувати його. В цьому випадку вода у вигляді пари вийде через цей самий аварійний клапан. Раніше він міг забитися меленою кавою і не спрацювати в потрібний момент. Тому пару років тому Біалетті модернізували систему, оснастивши клапан рухомий паличкою, яку рекомендується кілька разів в рік при промиванні посувати, прочистивши тим самим можливі забруднення.
Деякі поради з використання
При приготуванні кави в гейзерній кавоварці Bialetti головна небезпека — перепалити, перегріти кави. Тому:
- Якщо використовуєте електричну плиту, на якій на відміну від газової складніше стежити за температурою, то бажано вибирати найменшу конфорку і встановлювати середній режим (четвірка з шести — в самий раз). Якщо хочете швидше розігріти, то спочатку можна поставити й шістку, але потім перемкнутися на трійку-четвірку.
- Перед тим моментом, коли кава почне текти у верхню чашу (ви через пару тижнів використання навчитеся безпомилково передбачати цей момент), можна вимкнути конфорку або навіть прибрати кавник з неї.
- У самому кінці приготування не треба доводити до моменту, коли гейзерка почне «фиркати». В цей момент вже йде вогненний пар, а не гаряча вода, що шкідливо для кави. Якщо все-таки почалося пирхання, то можна обдати нижню частину кавника холодною водою з-під крана, це моментально зупинить процес.
- Якась кількість води залишається в нижній чаші, це нормально
- Кава зазвичай не радять трамбувати, але насправді це можна робити, якщо хочете отримати більш насичений смак. Головне трамбувати не сильно, можна ложечкою прим'яти. Ну і переконайтеся, звичайно, що вода налита нижче аварійного клапана!
- Тим, кого засмучує занадто довгий процес готування кави вранці, можна порадити збирати кавник з вечора.
Приблизно аналогічні поради — в невеликому відео про те, як користуватися гейзерній кавоваркою в цілому і на різних типах плит (звичайних електричних, газових або індукційних)
Що з догляду, сильно «геморройно»?
Догляд примітивний – мити всі складові після кожного приготування під струменем води. Не використовувати хімію і абразивні матеріали. З приводу посудомийної машини — дивіться інструкцію до конкретної гейзерній кавоварці, тому що матеріали відрізняються. Наприклад, класичні Мокка Експрес мити можна, але вони після посудомийки втрачають свій блиск, стають матовими.
Останнє особливо відноситься до алюмінієвих корпусах, щоб не здерти верхній шар і не додати до кави присмак металу. Взагалі, не варто намагатися очистити внутрішні поверхні до блиску, наліт кавового масла навпаки захищає напій від взаємодії з корпусом.
- Полівник для кухні і сервіювання.Багато досвідчених господині, вибираючи новий сексуальний секс, стикаються з багатьма труднощами, як, наприклад, з купівлею асортименту в магазинах. Виготовлені з різних матеріалів, розмірів, об’єму та форми. Так які краще вибрати моделі половинок для супів, борщів, соусів. Ми сподіваємося, що наша стаття допоможе вам з вибором сексуальних сексуальних партнерів. Для того щоб зробити правильний вибір, треба спочатку ознайомитися з видами та особливостями кожної моделі сексуальних партнерів.Повна версія статті
- Три ножі на всі випадки – як вибрати набір ножів для дому.Оптимальним набором кухонних ножів вважаються – ножі кухарської трійки, за допомогою цих ножів можна приготувати практично всі можливі страви, як складні м'ясні, закуски та десерти. Цей набір з трьох ножів, як нам здається, повинен бути на кожній кухні, а ось інші види кухонних ножів це приємне доповнення, але як правило ними користуються дуже рідко і можна обійтися без них. Які ж ці три кухонні ножі для практичного кухаря, які їх розміри та призначення.Повна версія статті