Три ножі на всі випадки – як вибрати набір ножів для дому.
Три ножі на всі випадки – як вибрати набір ножів для дому.
Оптимальним набором кухонних ножів вважаються – ножі кухарської трійки, за допомогою цих ножів можна приготувати практично всі можливі страви, як складні м'ясні, закуски та десерти. Цей набір з трьох ножів, як нам здається, повинен бути на кожній кухні, а ось інші види кухонних ножів це приємне доповнення, але як правило ними користуються дуже рідко і можна обійтися без них. Які ж ці три кухонні ножі для практичного кухаря, які їх розміри та призначення, як вибрати хороший кухонний набір ножів, не заплативши велику ціну лише за бренд.
Які ж кухонні ножі входять до кухарського набору.
У стандартних наборах кухонних ножів «кухарська трійка» входить три ножі і кожен з них має своє застосування. Розміри таких ножів для кухні можуть відрізнятись, тому що немає загальноприйнятого стандарту і кожного виробника розмір може бути свій.
Першим розглянемо Шеф-ніж.
Цей кухарський ніж відрізняється від інших широким лезом зі злегка піднятим вістрям, лезо якого товщає у бік ручки, масивною ручкою, відчутною вагою. У шеф-ножа центр тяжіння зміщений у бік леза, що полегшує його використання при нарізанні.
На лезі даного ножа також можуть бути отвори або рельєфні насічки. Також шеф-ніж підходить для нарізки м'яса, риби, твердих овочів та фруктів, гастрономії.
Як правило, довжина леза становить від 15 до 35 см, але для домашнього використання краще вибрати модель з лезом 18-20 см.
Кут заточування леза шеф-ножа ножа у кожного виробника свій. Європейські моделі заточуються двостороннім заточенням під кутом близько 30 градусів. Японські моделі даних кухонних ножів зазвичай заточуються з одного боку, але у промисловому виробництві найчастіше зустрічається двостороння кромка. Відмінна особливість таких ножів це мінімальний кут заточування 10-15 градусів, тим самим продовжують термін використання без заточування.
Велика кількість домогосподарок дуже рідко використовують шеф-ніж, вважаючи його дуже громіздким. Але причина полягає лише в тому, що мало хто може ним користуватися. При використанні Шеф-Ножа піднімати його повністю не потрібно, тому що потрібно працювати лише лезом. Рухи ножем роблять зверху донизу і на себе. Дрібні продукти, такі як зелень, нарізають, не відриваючи вістря від дошки.
Варто врахувати що:
- кінчиком ножа зручно відокремлювати м'ясо від кісток, подрібнити, вилучати насіння
- середня частина ножа добре підходить для нарізування та очищення;
- найширша частина біля основи призначена до роботи з твердими продуктами.
Другим розглянемо універсальний багатозадачний кухонний ніж.
Середній кухонний ніж кухарської трійки вважають обробним, його легко відрізнити від інших тонким і жорстким лезом, яке не повинно згинатися при роботі з ним. Довжина робочої частини такого ножа зазвичай – 15-20 см. Саме цей кухонний ніж найчастіше використовують у кухарській справі.
Універсальний ніж для нарізки відрізняється гострою та твердою ріжучою кромкою, ідеальним балансом, що дозволяє відрізати скибочку продукту одним рухом руки. У таких ножів бувають леза з одностороннім та двостороннім заточенням.
У деякі набори кухонних ножів, як правило, японські «кухарські трійки» замість універсального ножа включають філейний ніж (слайсер) з більш довгим і тонким лезом. Ніж-слайсер призначений для нарізування тонких шматочків м'яса, сиру, ковбаси та овочів. Таким кухонним ножем зручно нарізати кільцями або платівками цибулю, моркву, капусту, буженину.
Третій ніж цього набору – короткий ніж.
Його ще називають овочевим ножем – найменший кухонний ніж у кухарській трійці, довжина його леза становить всього – 7-8 см, максимум до 10 см. Основне призначення даного ножа – очищення овочів та фруктів, але, завдяки його зручній формі та розміру, цей кухонний помічник справляється з нарізуванням невеликих плодів, нарізуванням продуктів для прикрашання страв.
Лезо короткого ножа тверде, не гнеться, гладке, без зубців, але сам клинок злегка закруглений. Кінчиком дуже зручно вирізати очі і зіпсовані ділянки овочів, видаляти насіння та плодоніжки. Більшість господарок цей кухонний ніж використовують для намазування олії та сиру.
Що ж потрібно врахувати під час вибору кухарської трійки ножів для дому.
При виборі даного набору кухонних ножів кухарської трійки потрібно враховувати свій досвід роботи та навички, розмір руки. Є одне правило при виборі кухонного ножа: чим менше у вас долоня і коротше пальці, тим компактнішим повинен бути кухонний ніж. Краще б потримати ножі в руках, але при покупці онлайн доводиться задовольнятися заявленими розмірами та відгуками.
Основні критерії вибору:
- Лезо – матеріал, товщина, заточування, кріплення ручки.
- Матеріал рукоятки, її форма, зручність.
- Зовнішній вигляд.
Як правило, весь набір ножів кухарської трійки виготовлений в одному стилі і з однакових матеріалів, тому потрібно виходити з призначення інструменту, який буде піддаватися найсильнішим навантаженням. У домашньому комплекті це шеф-ніж.
Потрібно оцінити завдання для яких ви купуєте цей інструмент, можна відразу ж виключити кухонні ножі з кераміки. Так як кухонні керамічні ножі зручні та практичні, але досить тендітні і ними можна виконувати не всі види кухонних робіт.
Якщо ви вирішили придбати універсальний комплект ножів, краще розглянути набори з нержавіючої сталі. Такі ножі найбільш гігієнічні та практичні цільнометалеві кухонні ножі, які можна мити миючими засобами, обдавати окропом, сушити в будь-яких умовах, не боячись, що пошкодиться ручка.
Дерев'яні та пластикові рукоятки зменшують вагу кухарського ножа. Багато хто віддає перевагу дереву і пластику так як такі інструменти досить комфортні в роботі. Сучасна пластмаса не боїться високих температур, а дерево, оброблене спеціальними складами, стійке до вологи. Але важливо врахувати, що кріплення до ручки було надійним. Найідеальніше щоб лезо проходило через всю рукоятку, це значно знижує ризик поломки ножа.
У нашому інтернет-магазині "Все для дому" представлений величезний вибір кухонних ножів від різних виробників.
- Полівник для кухні і сервіювання.Багато досвідчених господині, вибираючи новий сексуальний секс, стикаються з багатьма труднощами, як, наприклад, з купівлею асортименту в магазинах. Виготовлені з різних матеріалів, розмірів, об’єму та форми. Так які краще вибрати моделі половинок для супів, борщів, соусів. Ми сподіваємося, що наша стаття допоможе вам з вибором сексуальних сексуальних партнерів. Для того щоб зробити правильний вибір, треба спочатку ознайомитися з видами та особливостями кожної моделі сексуальних партнерів.Повна версія статті
- Як вибрати надійний казан для багаття з чавуну або алюмініюЩоб вибрати практичний та довговічний казан для приготування на відкритому вогні, для цього потрібно врахувати низку факторів, і це не лише матеріал та форма. Наша стаття допоможе вам розібратися моделях для приготування плову, каші, юшки та супу. Загальна вимога для всіх казанів – потовщений корпус. Відмінна особливість казана, який не прогорає, їжа в ньому не пригорає і допомагає забезпечити томлення навіть після того, як казанок знято з вогню. Адже завдяки стомленню вдається зберегти смак...Повна версія статті