Продавець Все для дому розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1138 відгуків
promo_banner
+380 (66) 187-33-20
+380 (96) 554-33-95
.
Кошик

Як вибрати каструлю з нержавіючої сталі

Як вибрати каструлю з нержавіючої сталі

Вибираємо гарну каструлю із нержавіючої сталі на довгі роки.

Каструлі з нержавіючої сталі добре підходять як для приготування супів, борщів, так і для овочів, макаронних виробів, компотів. Нержавійкою називають матеріал, який не вступає в реакцію з кислотами та лугами, не вбирає жири та запахи, також він не схильний до корозії та не боїться перепадів температури. Посуд для кухні з нержавіючої сталі відрізняється практичністю, і не надто важкий тому для дому набір нержавіючої посуду потрібен навіть для тих, хто готує рідко і мало.

Сильні та слабкі сторони посуду з нержавіючої сталі.

У нержавіючих каструль велика кількість переваг перед каструлями з вуглецевої сталі або алюмінію. Але навіть вони підходять не для всіх операцій на кухні.

Переваги кухонного посуду з нержавіючої сталі:

  • Інертність – метал не вступає у реакцію з продуктами, тому не потрібно наносити захисне покриття.
  • Сплав досить швидко нагрівається, завдяки чому скорочує час закипання.
  • Харчова сталь не іржавіє і не боїться вологи.
  • Висока стійкість до впливу на неї кислот та щелочей.
  • Дуже міцна та стійка до механічних впливів.
  • Пластичність металу, що дозволяє виготовляти кухонні каструлі різної форми.

До недоліків можна віднести:

  • Низька теплоємність – нержавіючі метали не нагріваються вище 100 градусів. Цього достатньо для приготування на всіх видах плит, але для приготування страв у духовці такі каструлі не підходять.
  • Нерівномірність нагрівання, але ця проблема була вирішена шляхом винаходу теплорозподільного дна та стінок.
  • Швидко остигання – цей метал у короткі терміни остигає і приймає температуру навколишнього середовища, страви в нержавіючому посуді остигають швидше, ніж у чавунній або алюмінієвій каструлі.

Види та призначення нержавіючих каструль.

Каструлі з нержавіючої сталі використовуються для приготування страв, консервування та зберігання їжі. Досить складно знайти продукти, які не можна було б приготувати у такому посуді.

Особливості каструль для різних завдань.

У магазинах представлений великий вибір універсальних нержавіючих каструль, а також багато моделей вузького призначення.

Універсальні каструлі ідеально підходять для тих, хто готує нескладні страви і не має великої кухні з місткими шафами. За формою дані моделі каструль бувають у вигляді циліндра, із завуженою «талією» і з дном меншого діаметра, ніж верхня частина. Всі ці хитрощі вигадані для економії енергії, прискорення закипання, адаптації під конфорки електроплит.

Високі каструлі з нержавіючої сталі призначені для варіння макаронів, овочів, кукурудзи, також використовуються приготування розсолів. Якщо ви часто готуєте макарони, придивіться до спеціальних каструль зі спеціальними вставками. Але високі каструлі не дуже зручні для повсякденних завдань, особливо для людей середнього зросту та нижче.

Для приготування корисних страв без жиру краще придбати пароварку - багатоярусну каструлю з декількох ємностей або високу з перфорованими вставками.

Для тих, хто часто варить каші, є спеціальні кашеварки або молоковарки з подвійним дном. За рахунок особливої конструкції дна молоко не пригоряє і не втікає під час закипання. Каша виходить смачною, як у печі, тому що готується на водяній бані.

Соковарка - спеціалізована каструля, що складається з декількох модулів і призначена для приготування соку у великих обсягах. Сік готується паровим способом та одночасно піддається стерилізації. Це відмінний пристрій для консервування.

Ківш – невелика каструлька з однією ручкою. Така каструля зручна для варіння овочів, яєць та невеликих шматочків м'яса. Підходить для кип'ятіння води та молока, приготування однієї-двох порцій їжі. Ковшик із нержавіючої сталі необхідний на кожній кухні, особливо якщо в будинку є маленькі діти.

Скороварка – приготування продуктів відбувається за умов підвищеного тиску, створеного герметичною кришкою. Тут дуже важлива товщина та міцність посуду.

Що входить до стандартних кухонних наборів.

Перевага набору каструль в тому, що на кухні з'явиться посуд, що доповнює один одного, в одному дизайні. Однак не завжди в набір каструль входять потрібні моделі з бажаним об'ємом. У магазинах представлені набори каструль з нержавіючої сталі, які входять від двох до п'яти, семи та більше виробів. У комплекти входять моделі різного об'єму. Часто в наборах є ківш і дуже рідко – жаровня чи сковорода із нержавіючої сталі.

При виборі набору слід враховувати, що виробники вказують на кількість предметів набору разом з кришками. Наприклад, на коробці з набором із нержавіючої сталі з п'ятьма каструлями може бути зазначено: кількість предметів – десять.

Як вибрати каструлю із нержавіючої сталі.

Щоб купити каструлю з нержавіючої сталі на довгі роки, слід уважно вивчити критерії оцінки якості матеріалу виготовлення. Тільки якісний посуд безпечний та довговічний. На поверхні не повинні бути присутні вм'ятини, подряпини, задирки та інші дефекти. Також не допускаються хвилястість та раковини.

Зверніть увагу до складу сплаву.

Нержавіюча сталь – сплав заліза та вуглецю (0,01-2%), збагачений хромом (від 13% і більше), що надає антикорозійних властивостей. У невеликих кількостях у складі можуть бути інші елементи: нікель, ванадій, марганець, мідь, титан. Виділяють дві основні групи харчових сталей: хромисті та хромонікелеві.

Можете сміливо купувати нержавіючий посуд, якщо у складі матеріалу виготовлення вказано хромонікелеву сталь 304 (аналог 08Х18Н9). На сьогоднішній день це якісні каструлі з нержавіючої сталі. Єдиний недолік – найвища вартість.

У масовому продажу найчастіше зустрічається кухонний посуд з нержавіючої сталі з маркуванням 18/10 (202 та 201). Цифри свідчать про відсоткове співвідношення добавок. Наприклад, 18/10 = 17-18% хрому та 9-10% нікелю.

У деяких сплавах нікель частково замінюють марганцем, а для стабілізації вводять до складу 2% міді. Такі вироби дешевші, але віднести їх до розряду кращих не можна, оскільки є схильність до тріщин.

Матова, дзеркальна або емальована каструля.

Зовнішні та внутрішні поверхні каструлі з нержавіючої сталі можуть бути дзеркальні або матові. Полірування поверхонь роблять електрохімічним та електролітноплазмовим способом, вона посилює антикорозійні властивості металу.

Експерти зробили висновок, що глянсова поверхня всередині нержавіючого посуду найчастіше зустрічаєте у бюджетних моделях. Можливо, виробники таким чином хочуть приховати низьку якість матеріалу. Але якщо це продукція від відомого бренду, то не варто турбуватися. А ось товари від сумнівних виробників краще розглянути та вивчити уважніше, звернувши увагу на склад сплаву.

На блискучій поверхні залишаються сліди від крапель води і пальців, але при правильному догляді вона схожа на дзеркало. Однак не варто вірити міфу, що дзеркальне полірування гігієнічніше. Це не було ні ким доведено. У матовій поверхні металу теж немає пір.

Матове полірування більш практичне - на такій поверхні менш помітні подряпини і плями від крапель води. Така поверхня менше відбиває тепло, тому каструля трохи швидше нагрівається, що трохи прискорює приготування.

Для тих, хто віддає перевагу яскравому посуду, є моделі з кольоровою емаллю зовні. Таке оздоблення використовується тільки для каструль із потовщеним корпусом. Емаль у разі носить лише декоративний характер.

Товщина дна та стін – дуже важливий момент.

Проблему з невисокою теплопровідністю та схильністю до деформації нержавійки вирішили винахідники багатошарового (капсульованого) тепла розподільного дна. Секрет конструкції - кілька шарів металів, один або кілька з яких мають високу теплоємність. Це алюміній чи мідь. Для міцності дно посилюють шаром із вуглецевої сталі.

Види багатошарового дна розрізняються за кількістю шарів та типом конструкції. Шарів може бути від трьох до семи. Іноді у складі є алюміній, і мідь, і вуглецева сталь. По діючим ДСТУ товщина теплорозподільного шару з міді та мідних сплавів повинна бути не менше 1,5 мм. Якщо пластина виконана з алюмінію або алюмінієвого сплаву, то не менше 3 мм. Загалом, чим товщі, тим краще.

Капсульоване дно розташоване всередині корпусу або у вигляді зовнішнього млинця. У другому випадку шар має бути надійно з'єднаний з дном, зазори не допускаються. У першому варіанті важливо оглянути посуд усередині, щоб не було слідів кріплення.

У каструлях із нержавіючої сталі з товстим дном продукти готуються рівномірно, швидше і не пригорають. Багатошарове дно не деформується від тривалого контакту з полум'ям газової плити та розпеченою конфоркою електричної варильної поверхні.

Стінки нержавіючих каструль можуть бути одношаровими або капсульованими, тобто з теплоакумулюючим шаром усередині, як і дно. Така технологія має назву Tri-ply. Якщо корпус виконаний тільки з нержавіючої сталі, то товщина не повинна бути менше 0,5-0,8 мм.

Основні ознаки надійних та зручних ручок.

На думку більшості користувачів, зручними вважаються ручки з нержавіючої сталі із силіконовими вставками. Вони не бояться високих температур. Але як виявилося найбільш термостійкі, надійні і практичні у догляді - цілісні сталеві. Завдяки новим технологіям сучасні металеві ручки не нагріваються.

Бакелітові ручки (термостійкий пластик) не нагрівається, але може розплавитися, якщо ручка виявиться надто близько до газової конфорки.

Слід звернути увагу на кріплення ручок до каструлі. Їх кріплять зазвичай двома способами: заклепками або точковим зварюванням. Зварювання більш надійне і довговічне.

Корисні дрібниці для каструль.

Найбільш корисні:

  • Мірна шкала на внутрішній стінці – спрощує дотримання пропорцій та дотримання рецептів.
  • Зливний носик - захищає від протоки та опіків рук, служить виїмкою для половника, шумування або довгої ложки. Щоб зайва пара випаровувалась або навпаки не виходила, носик повинен при необхідності закриватися і відкриватися зсувом кришки.
  • Перфорація в області зливу – такі дірочки зручні при варінні овочів, пельменів, макаронних виробів, компотів. Усього, що вимагає зливу рідини.
  • Ручки з утримувачем для кришки – вирішують проблему, куди подіти кришку, коли потрібно відкрити каструлю.
  • Силіконові прихватки, виготовлені під ручки. Насадки можна знімати та надягати при необхідності. Вони не спадають.

Різниця між дорогими та дешевими нержавіючими каструлями.

Вартість каструль із нержавіючої сталі відрізняються, схожі на вигляд товари коштують у кілька разів дорожче. Чому така різниця і чим відрізняються дорогі каструлі з нержавіючої сталі від дешевих?

Щоб бути конкурентоспроможними над ринком кожен виробник намагається знизити собівартість, цим вдаються до різних хитрощів:

  • використовують недорогі марки сталі;
  • відмовляються від потовщеного корпусу;
  • роблять бюджетне теплорозподільне дно (замість міді та алюмінію включають сталеву пластину);
  • скорочують витрати на ручки та іншу фурнітуру.

Поради щодо експлуатації та догляду за нержавіючими каструлями.

Каструлі з харчової нержавіючої сталі невибагливі у догляді і не вимагають складної попередньої підготовки, як чавунні без покриття, але слід дотримуватися рекомендацій виробника.

Вироби з нержавіючої сталі не можна чистити порошками та жорсткими мочалками – це порушить полірування та призведе до подряпин. І якщо на споживчі властивості подряпини не впливають, але вигляд зіпсується.

Якщо так вийшло, що їжа пригоріла, потрібно налити теплу воду з миючим розчином або сіллю і залишити, щоб пригоріле розмокло і відійшло.

Під час приготування їжі не додавайте сіль у холодну воду та бульйони. Це призводить до появи плям.

У нашому інтернет магазині “Все для дому” представлений великий посуд з нержавіючої сталі.

Інші статті
  • Полівник для кухні і сервіювання.Полівник для кухні і сервіювання.
    Багато досвідчених господині, вибираючи новий сексуальний секс, стикаються з багатьма труднощами, як, наприклад, з купівлею асортименту в магазинах. Виготовлені з різних матеріалів, розмірів, об’єму та форми. Так які краще вибрати моделі половинок для супів, борщів, соусів. Ми сподіваємося, що наша стаття допоможе вам з вибором сексуальних сексуальних партнерів. Для того щоб зробити правильний вибір, треба спочатку ознайомитися з видами та особливостями кожної моделі сексуальних партнерів.
    Повна версія статті
  • Три ножі на всі випадки – як вибрати набір ножів для дому. Три ножі на всі випадки – як вибрати набір ножів для дому.
    Оптимальним набором кухонних ножів вважаються – ножі кухарської трійки, за допомогою цих ножів можна приготувати практично всі можливі страви, як складні м'ясні, закуски та десерти. Цей набір з трьох ножів, як нам здається, повинен бути на кожній кухні, а ось інші види кухонних ножів це приємне доповнення, але як правило ними користуються дуже рідко і можна обійтися без них. Які ж ці три кухонні ножі для практичного кухаря, які їх розміри та призначення.
    Повна версія статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner