Як вибрати найкращу сковороду гриль для смаження м'яса та овочів з урахуванням матеріалу виготовлення, форми та інших критеріїв
Приготувати найсмачніші стейки та апетитно підрум'янені овочі з характерними смужками можна не тільки на мангалі, а й на кухонній плиті. Прочитавши цю статтю ви дізнаєтеся, як вибрати сковороду гриль з великої кількості представлених на ринку, щоб приготування їжі приносило задоволення, а страви виходили красивими та нежирними. При покупці гриль сковороди важливо враховувати все - який у вас тип плити, її розміри, і на скільки порцій ви розраховуєте, улюблені рецепти та улюблені види м'яса і овочів. Ми вважаємо, що головні критерії вибору сковороди це її форма, матеріал, покриття, висота ребер та ряд інших корисних характеристик.
Так у чому ж особливості і для чого використовують гриль-сковороди
Найхарактерніша риса сковорідки гриль – ребристе дно, ця особливість виділяє її серед інших видів сковорідок. Для чого було винайдено рифлене дно напевно не для того щоб на поверхні утворювалися апетитні скоринки у вигляді смужок, як при приготуванні на решітці вуличного гриля. Це було зроблено для того, щоб зайвий сік, жир продукту стікав у борозенки, і згодом не плавав би в ньому, а знаходився над ним. А пар і жир, що виділяється з рідин, що випаровуються, з поглиблень прагне вгору тим самим розігріваючи продукти і наповнюючи їх вологою.
Готувати на сковороді гриль дуже просто, ніж здається, але є певні правила:
- Масло на дно сковороди не потрібно наливати, а лише змастити поверхню ребер пензликом. Якщо ви хочете приготувати жирне м'ясо, тоді краще готувати на сухій розпеченій сковорідці.
- Не потрібно занадто часто перевертати обсмажуване. Краще обмежиться одноразовим перевертанням. Інакше не вийдуть гарні смужки на поверхні. Якщо вам все ж таки потрібно перевернути двічі, подумайте про малюнок у клітку.
- Щоб шматки рівномірно прожарювалися, нарізайте їх однаковою товщиною.
- Для зменшення часу приготування м'ясо або птицю рекомендовано перед обсмаженням попередньо замаринувати.
- При обсмажуванні сухих продуктів рекомендується налити трохи води, заповнивши наполовину виїмки на дні.
Як вибрати сковороду гриль?
Перше що вам потрібно так це визначиться яка форма краще – кругла чи квадратна.
Квадратна форма вважається найкращою для сковороди гриль. На сковорідці даної форми міститься найбільше продуктів, наприклад, чотири великі стейки, шість ковбасок або тушка курки. Сковорідки квадратної форми зручно використовувати як на плиті, так і в духовці.
Квадратне та прямокутне дно не завжди підходить для електроплит та індукційних поверхонь. Для них і були вигадані круглі сковороди гриль. При виборі сковороди гриль для електроплити обов'язково орієнтуйтесь на розмір конфорки.
Для зручності приготування риби була винайдена сковорода овальної форми, вони так само добре підійдуть для смаження цілої тушки, філе або баликів, деякі моделі сковорідок гриль настільки великі, що їх можна ставити відразу на дві конфорки, щоб створити рівномірне нагрівання.
Розмір сковороди та висота бортиків.
Багато хто думає, що глибина сковороди гриль не має значення, тому що в грилі прийнято готувати рагу і спекотне, але це не так. Висота бортів дуже важлива, оскільки від глибини сковорідки залежить температура всередині. Для смаження м'яса досвідчені кухарі рекомендують моделі сковорідок глибше, а для приготування овочів можна використовувати сковорідки гриль із невисокими бортами. Універсальним розміром бортів ми вважаємо сковорідки заввишки 6 см. При виборі сковороди слід врахувати ще один момент, наскільки у цієї сковороди скошені стіни. Скошена форма бортів - це зручність при перевертанні, зливу зайвого жиру або води в процесі приготування. Стінки під дев'яносто градусів абсолютно не практичні.
Наявність вирви для зливу олії або жиру це ще одна з потреб для цієї сковороди, щоб у процесі приготування зливати надлишки жиру чи виділяється вологи. Це дуже важливо, тому що приготування на грилі на сковороді має на увазі смаження на сухій поверхні сковороди. "Носик" буває один або два. Головне, щоб вирва була зручною, а форма дозволяла злити рідину без крапель.
Якою має бути висота ребер на дні?
Ще один із важливих критеріїв при правильному виборі сковороди гриль – висота ребер на дні. Смужки, що виступають, повинні бути не менше 5 мм у висоту. Що вище, то краще. У борозенках накопичується сік і жир, і якщо смуги будуть занадто низькими і продукти почнуть стикатися з жирною рідиною, тим самим будуть не смажитися, а гаситися.
У більшості магазинів продаються сковороди гриль із дуже маленьким рельєфом на дні, але такі сковороди навіть не варто розглядати як сковороду гриль.
Який метал краще для сковорідки гриль?
Для виробництва сковорідок гриль в основному використовують два метали, чавун або алюміній, які ідеально підходять для виготовлення посуду з товстим дном. Ці матеріали не бояться великих температур та відкритого вогню.
Чавуну властиве природне протипригарне покриття – жирова плівка. Масло забиває пори металу та поверхня стає дуже гладкою, до неї нічого не прилипає. Щоб плівка не зникала, сковороду не можна мити миючими засобами.
Якщо раптом помили, потрібно прожарити сковорідку з маслом і витерти насухо.
Як вибрати чавунну сковороду гриль:
- При виборі сковороди оцініть масу виробу - сковорідка діаметром 27 см повинна важити не менше 2 кілограмів, це вдвічі важче за алюміній.
- Поверхня чавунної сковороди гриль – вона має бути гладкою та дрібнопористою.
- Товщина стінок сковороди повинна бути не менше ніж 3 мм, а дна – не менше ніж 3,5-4 мм.
- Так як чавунна сковорода має значну вагу краще будуть моделі з литими ручками або знімними. Перевірте тип та надійність ручок.
Алюміній – легкий та дешевий матеріал у порівнянні з чавуном. Сковороди гриль роблять із алюмінієвих сплавів литим способом. У них товсте теплоємне дно і потовщені стінки, що розжарюються і зберігають тепло.
Якісні алюмінієві сковорідки не деформуються і довго служать, але алюміній дуже пористий метал, тому до нової сковороди продукти будуть прилипати. Щоб вони припинили прилипати, потрібно виконати попередню підготовку до першого використання.
За великим рахунком хороша алюмінієва сковорода гриль не гірша за чавунну. І ціна дешевша і не така важка.
Види антипригарного покриття
Алюмінієві, а іноді і чавунні ско покривають антипригарним покриттям.
Навіщо антипригарне покриття чавуну? це роблять для того, щоб зробити його більш практичним і застрахуватися від появи іржі.
Але для алюмінієвих сковорідок захисний шар є практично обов'язковим. Так як ребристе дно дуже складно відмивати, якщо до нього щось прилипне якщо немає покриття. Жир пригоряє до ребер і прикипає, але антипригарне захисне покриття досить сполоснути теплою водою і протерти насухо.
Вимоги до антипригарного шару на сковороді гриль:
- стійкість до температури щонайменше 250 градусів;
- можливість смаження без масел;
- стійкість до подряпин – м'ясо буває з кісточкою, але в рибі є плавники.
Кришка як корисне доповнення
У класичній комплектації наявність кришки не передбачено, але якщо вона входить до комплекту сковороди гриль, це величезний плюс. Для приготування зручні кришки із жароміцного скла з отворами для виходу пари. Нестача скляної кришки - скупчення жиру в області металевого обідка.
Підібрати кришку до квадратної сковороди гриль дуже складно, тому одразу шукайте її в комплекті, якщо любите накривати посуд у процесі смаження. До круглої сковорідки можна придбати окрему кришку відповідного діаметра, але й тут не завжди просто вгадати з точним приляганням.
Зверніть увагу на ручки сковороди
Ручка на сковороді гриль може бути як литою, так і прикріпленою або знімною. Головна вимога до ручки, вона має витримувати вагу сковорідки.
- Найзручніша - знімна, так як таку сковороду можна ставити в духовку, не переживаючи, що ручка розплавиться або сильно нагріється.
- Лита ручка надійна, але вона дуже гріється. Дві невеликі литі ручки теж добре, але без прихваток упоратися з гарячим посудом не вдасться.
- Ручки з бакеліту не нагріваються, але в духовку такий посуд не можна поставити. Тут головне, щоб кріплення було якісним.
- Дерев'яні ручки бояться вогню і більш примхливі у догляді, але не нагріваються і виглядають натурально.
Підбір сковороди для різних видів плит
Вище ми вже згадували про діаметр дна для різних типів кухонних плит, але також необхідно враховувати й інші моменти.
- Для домашніх газових плит підходять практично всі види сковорідок, але є й спеціалізовані моделі. На дні посуду для газу передбачені невеликі виїмки у формі променів, що розподіляють жар.
- Для електроплит старого зразка важливо, щоб діаметр дна відповідав діаметру конфорки. Якщо він буде більшим, по краях приготування виявиться неефективним. Рівне дно – запорука економії електроенергії.
- Для склокерамічної плити вибирайте сковороду гриль із ідеально гладким дном, щоб отримати максимально щільне прилягання. Відмовтеся від важкого чавунного посуду на користь легшого алюмінієвого.
- Дно сковороди гриль для індукційної плити має мати магнітні властивості. Оскільки алюмінію не властиво магнітитися, виробники розробили спеціальне багатошарове дно. Шукайте значок сумісності з індукційної плити на упаковці. В крайньому випадку виручить адаптер – диск-перехідник
На нашому сайті “Все для дому” представлений великий вибір сковорідок гриль для різних типів плит.
- Полівник для кухні і сервіювання.Багато досвідчених господині, вибираючи новий сексуальний секс, стикаються з багатьма труднощами, як, наприклад, з купівлею асортименту в магазинах. Виготовлені з різних матеріалів, розмірів, об’єму та форми. Так які краще вибрати моделі половинок для супів, борщів, соусів. Ми сподіваємося, що наша стаття допоможе вам з вибором сексуальних сексуальних партнерів. Для того щоб зробити правильний вибір, треба спочатку ознайомитися з видами та особливостями кожної моделі сексуальних партнерів.Повна версія статті
- Три ножі на всі випадки – як вибрати набір ножів для дому.Оптимальним набором кухонних ножів вважаються – ножі кухарської трійки, за допомогою цих ножів можна приготувати практично всі можливі страви, як складні м'ясні, закуски та десерти. Цей набір з трьох ножів, як нам здається, повинен бути на кожній кухні, а ось інші види кухонних ножів це приємне доповнення, але як правило ними користуються дуже рідко і можна обійтися без них. Які ж ці три кухонні ножі для практичного кухаря, які їх розміри та призначення.Повна версія статті